Esittelyssä Isuzu D-Max Work Edition

Isuzu D-Max on saatavana myös 5-paikkaisena kevytkuorma-autona. Sen tärkein ero pakettiautoon ovat alhaiset käyttökulut ja 5-paikkaisena halpa hinta. Uusi versio on muilta osin kuin pakettiautoksi rekisteröitävä D-Max, joka nosti riman luokassaan todella korkealle kestävyyden, ajettavuuden ja turvallisuuden osalta. Isuzu D-Max Double Cab Work Editionin hinnat lähtevät 51 090 eurosta. 

Isuzu kuuluu maailman johtavien, arvostettujen kuorma-autojen ja dieselmoottorien valmistajien joukkoon. Isuzu kehitti ensimmäisen dieselmoottorinsa jo yli 80 vuotta sitten, minkä jälkeen yhtiö on valmistanut lähes 30 miljoonaa työkäyttöön tarkoitettua dieselmoottoria.

Isuzu on keskittynyt pelkästään raskaan kaluston valmistukseen, mikä näkyy myös D-Maxissa. Isuzu on ainoa avolavapakettiautojen valmistaja, joka on valmistaa vain raskasta kalustoa, mikä vaikuttaa merkittävästi D-Maxiin. Kaikki Isuzut suunnitellaan niin sanotusti varman päälle. Se tarkoittaa, että rakenteet ylimitoitetaan kestämään paljon sallittua suurempia kuormia.

Nykyinen toissa vuonna Suomessa esitelty D-Max jatkaa vuonna 1963 esitellyn automallin kehityskaarta. Isuzu kiteyttää asian niin, että uudella D-Maxilla on kuorma-auton DNA, sillä niin auton rakenteet kuin moottori on kehitetty vaativaan käyttöön. Niinpä on hyvin luontevaa, että Isuzu D-Max tulee nyt myyntiin myös kevytkuorma-autona.

 

SUOMESSA VIIMEISTELTY 

Uudessa kevytkuorma-autoksi (N2G) rekisteröitävässä Isuzu D-Maxissa on aina lähtökohtana 5-paikkainen miehistöohjaamoinen versio. Tarvittavat vahvistukset ja muutokset tekee Jyväskylässä toimiva Work Cars Oy. Muutoksiin kuuluu myös taka-akselille asennettava passiivinen ilmajousitus, jossa on ilmanpaineventtiilit säätöä varten. Samalla auton huippunopeus rajoitetaan elektronisesti kuorma-autojen lakisääteiseen.

Uusi Isuzu D-Max Double Cab Work Edition tuo omistajalleen paljon etuja ennen kaikkea alhaisempien käyttökustannuksien myötä. Kuorma-autona uudessa versiossa ei ole autoveroa ja erittäin pieni ajoneuvovero. Lisäksi auto on yleisesti hyväksytty arvonlisäverolliseen toimintaan. Kevytkuorma-autolle ei tarvitse nimetä kuljettajaa, jolloin ei ole pelkoa siitä, että joku joutuu maksamaan autoetua. Lisäksi yksityisajossa ei tarvitse käyttää ajopiirturia.

Suoraa säästöä tulee siitä, että D-Max Double Cab Work Editionin vuotuinen ajoneuvovero on 78,44 euroa, kun vastaavassa 5-paikkaisessa pakettiautossa se on 1 022 euroa ja kaksipaikkaisessakin noin 500 euroa vuodessa. Toisin sanoen jo pelkästään vuotuisista ajoneuvoveroista syntyy nykyisten taksojen mukaan vähintään yli 2 000 euron säästö viidessä vuodessa.

Uuden Isuzu D-Max Double Cab Work Editionin kokonaismassa on 3 510 kiloa. Se on mainio kuormajuhta, sillä kantavuus on 1 320 kiloa, minkä lisäksi autoon voi kytkeä 3 500 kilon perävaunun.

 

RUNKOA MYÖTEN UUSI 

Kymmenennen sukupolven Isuzu D-Max suunniteltiin ennen kaikkea markkinoille, missä käyttäjät eivät useinkaan noudata sallittuja kantavuuksia. Auton on kestettävä suuriakin ylikuormia, minkä lisäksi siltä vaaditaan kestävyyttä ja luotettavuutta. Vastatakseen asiakkaiden odotuksiin, Isuzu teki uuden D-Maxin rungosta vielä aiempaa vahvemman.

Myös uuden Isuzu D-Maxin kori on aiempaa jykevämpi, sillä siinä käytetään nyt aiempaa enemmän suurlujuusterästä. Parannuksiin kuuluvat korin uudelleen suunnitellut kiinnityspisteet, joilla on vähennetty melua ja värinöitä. Kaikessa Isuzun suunnittelussa pyritään kestävyyteen, minkä takia myös ruostesuojausta on parannettu.

VÄKEVÄ ULKONÄKÖ 

Isuzu hioi uuden D-Maxin linjat halkomaan ilmaa entistä tehokkaammin, millä vähennetään polttoaineenkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä. Uudella keulan muotoilulla parannetaan kevyen liikenteen turvallisuutta. Euro NCAP:n turvallisuustestissä D-Max sai parhaan mahdollisen viiden tähden arvosanan. Arviossa todettiin, että pick-upit eivät ole kuuluisia turvallisuudestaan, mutta D-Maxissa on hyvä turvavarustelu ja se antaa hyvän suojan matkustajilleen.

Uudessa miehistöohjaamoisessa korissa takaovet ovat kaksi ja puoli senttiä pidemmät kuin edellisessä sukupolvessa, minkä ansiosta autoon voi nousta ja sieltä poistua entistä helpommin. Akselivälin kasvattaminen kolmella sentillä on tuonut lisää tilaa ohjaamoon, mikä lisää mukavuutta.

Ohjaamo muutettiin paljon aiempaa henkilöautomaisemmaksi. Istuimessa ja ohjauspyörässä on entistä enemmän säätövaraa, mikä helpottaa hyvän ajoasennon löytämistä. Uuden muotoilun ansiosta etuistuimet ovat mukavammat kuin ennen. Ohjaamossa on aiempaa korkealaatuisemmat materiaalit ja lähes kaikki käden ulottuvilla olevat alueet ovat nyt pehmeäpintaisia. Pieniä, mutta samalla tärkeitä muutoksia ovat lähempänä ajajaa oleva vaihteenvalitsin sekä loogisempi katkaisimien sijoitus.

 

ALHAISET KÄYTTÖKUSTANNUKSET 

Isuzu D-Maxissa on iskutilavuudeltaan optimaalinen, 1,9-litrainen turbodiesel, joka kehittää 120 kW (163 hv) ja 360 Nm vääntömomentin, joka on käytettävissä laajalla käyntinopeusalueella. Polttoaineenkulutusta on vähennetty monin tavoin kuten uusilla alhaisen vierintävastuksen ensiasennusrenkailla. Ohjaustehostin on nyt sähköinen ja nopeuden mukaan säätyvä, eikä sähköinen tehostin tarvitse huoltoa, öljyä tai letkuja.

Uudessa Isuzu D-Max Double Cab Work Editionissa on vakiona kuusivaihteinen automaattivaihteisto. Sen vaihdot tapahtuvat aiempaa nopeammin, mikä parantaa mukavuutta ja suorituskykyä sekä alentaa kulutusta. Uusi öljynjäähdytin puolestaan tarkoittaa parempaa kestävyyttä. Vakiovarusteisiin kuuluvat myös alennusvaihteisto ja takatasauspyörästön lukko.

ERINOMAINEN VARUSTELU JÄRKEVÄÄN HINTAAN 

Kaikissa Isuzu D-Maxeissa on hyvä varustelu ja paljon sellaisia turvavarusteita, joita ei moneen kilpailijaan ole saatavissa. Etu- ja sivuturvatyynyjen lisäksi vakiovarusteisiin kuuluvat sivuturvaverhot, kuljettajan polviturvatyyny ja henkilöautoissakin harvinainen keskiturvatyyny.

Tärkeintä on kuitenkin törmäyksen välttäminen, minkä takia D-Max Double Cab Work Editionista löytyvät törmäyksenestoavustin jalankulkija- ja pyöräilijätunnistuksella, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, kuljettajan vireystilan valvontajärjestelmä, kaukovaloavustin, kaistavaroitin, aktiivinen kaistavahti, kuolleen kulman varoitusjärjestelmä, risteävän liikenteen varoitusjärjestelmä, törmäyksenestojärjestelmä ja ajonvakautukseen kuuluva perävaunun vakautusjärjestelmä.

Myös D-Max Double Cab Work Editionin mukavuusvarustelu on monipuolinen. Siihen kuuluvat ilmastointilaite, sähkötoimiset ikkunannostimet kaikissa ikkunoissa, mukautuva vakionopeudensäädin ja älykäs nopeudenrajoitin, sade- ja hämärätunnistimet. Ulkonäköä kohentavat 18-tuumaiset kevytmetallivanteet. Nuo kaikki kuuluvat 51 090 euron hintaiseen LX-varustetasoon.

Vaihtoehtona on ylellinen 52 590 euroa maksava Isuzu D-Max Double Cab LSE Work Edition, jossa on edellä mainittujen varusteiden lisäksi kaksialueinen automaatti-ilmastointi, nahkaverhoilu, kuljettajan istuimen sähkösäädöt, 9-tuumainen kosketusnäyttö, peruutuskamera, älyavain, LED-valot edessä ja takana sekä astinlaudat.

Kaikissa Isuzuissa on viiden vuoden takuu (100 000 km).